Stadion Narodowy, Warszawa

Autorami projektu, wyłonionego w konkursie w 2005 roku, jest zespół architektów z fińskiej pracowni architektonicznej Lahdelma & Mahlamäki Oy, Helsinki, pod kierownictwem Rainera Mahlamäki. Projekt został odznaczony nagrodą Chicago Athenaeum International Architecture Award. Muzeum zostało zaprojektowane na planie kwadratu w postaci sześcianu o szklanych ścianach. Najbardziej zewnętrzna część zbudowana jest ze szklanych paneli i miedzianej siatki. Część wewnętrzna jest betonowa. Konstrukcja jej ścian opiera się na stalowych rurach powleczonych betonem. We wnętrzach muzeum znajduje obszerna sala ze stałymi ekspozycjami, poświęconymi historii Żydów od średniowiecza po dziś dzień, sala konferencyjna, centrum edukacyjne i sale wystaw czasowych. Hol przypomina wąwóz, co ma być nawiązaniem do przejścia przez Morze Czerwone znane z Księgi Wyjścia. Ma kolor piaskowy, co jest nawiązaniem do typowej dla wielu warszawskich budowli kolorystyki. Mimo tego nawiązania, Mahlamäki nie podkreśla skojarzeń z symbolizmem. Ponieważ muzeum ma prezentować całą historię Żydów w Polsce, a nie tylko okres okupacji, projektant unikał podobieństwa do już istniejących muzeów holokaustu (jak Muzeum Żydowskie w Berlinie czy muzeum przy Jad Waszem), które mają surową, betonową strukturę. Zgodnie z jego koncepcją, budynek ma mieć prostą zewnętrzną formę wpisaną w otaczający je park. Przeszklenie ma umożliwiać ponadto grę świateł. (Źródło: Wikipedia)
Muzeum Historii Żydów Polskich
Muzeum Historii Żydów Polskich

Lokalizacja

Zastosowane materiały

Hydroizolacja BauderFlex ze specjalna białą posypką.